ГЛАВНА
ПРАВИЛНИК
ОРГАНИЗАЦИОНЕН СЪВЕТ и КОМИСИИ
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
КОНТАКТ
СЕДМИЦА НА ПРАВОСЛАВНАТА КНИГА


„А който пие от водата, която Аз ще му дам, той вовеки няма да ожаднее; но водата, която му дам, ще стане в него извор с вода, която тече в живот вечен.” (Иоан 4:14)
„Господи, при кого да отидем? Ти имаш думи за вечен живот.” (Иоан 6:68)
„Тогава Иисус казваше на повярвалите в Него иудеи: ако вие пребъдете в словото Ми, наистина сте Мои ученици, и ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни.” (Иоан 8:31-32)
„Това ви казах, бидейки с вас. А Утешителят, Дух Светий, Когото Отец ще изпрати в Мое име, Той ще ви научи на всичко и ще ви напомни всичко, що съм ви говорил. Мир ви оставям; Моя мир ви давам; Аз ви давам не тъй, както светът дава. Да се не смущава сърцето ви, нито да се плаши.” (Иоан 14:25-27)
„Аз им предадох Твоето слово... Твоето слово е истина.” (Иоан 17:14-17)
„И тъй, идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин.” (Матей 28:19-20)


      За 15-та поредна година в гр. Варна, от 23 до 29 септември, ще се проведе международният форум за православна книжнина и култура „Седмица на православната книга”. През тези седем дни ще се осъществяват срещи с духовници, автори, издатели и читатели на православна литература.
    За изминалите четиринадесет години проявата се превърна в очаквано и авторитетно събитие в целия Православен свят. Неговите гости – православни автори на книги и духовници – дават актуален и понятен отговор на вълнуващи въпроси. Въпроси, които пряко се отнасят до човека в днешното му битие и до най-ценното у него – богообразната му душа.
    Тази година темата на форума е: „Познайте Истината и тя ще ви направи свободни”. Истината е една - Христос - и човек е призван да Я последва. Гостите на форума, чрез своите книги и лекции, ще представят своя опит в пътя си на общението със Спасителя.
    Седмицата на православната книга се организира от 1998 г. с благословението на приснопаметния Варненски и Великопреславски митрополит д-р Кирил. Неговото присъствие на всички прояви беше неизменно, докладите му - винаги интересни, а въпросите и уточненията му – винаги в точния момент. Тазгодишното издание на форума е в негова памет. Митрополит Кирил даде благословението си и подготовката на форума започна.
    Със срещите – лекции, беседи и „на кафе и чай” - Варненска и Великопреславска св. митрополия, като основен организатор се стреми да продължи една традиция за църковна просвета и култура; просветното дело, започнато още от светите братя Кирил и Методий и техните ученици.
    Благодарим на нашите съорганизатори, които толкова години активно ни съдействат за провеждането на международното събитие: Община Варна, Международния обществен фонд „Единство на православните народи”, Балканското атонско сдружение (БАС), Балканския православен младежки съюз, хотел „Корал” в кк „Св. св Константин и Елена”.
    Елате, чуйте, вижте! И (про)четете книгите!

Седмица на Православната книга 23 - 29 септември 2013
23-29 септември 2013
6-12 септември 2012
5-12 септември 2011
6-12 септември 2010
7-13 септември 2009
8-14 септември 2008
3-9 септември 2007
15-21 май 2006
4-11 септември 2005
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2014 "Православни ценности" All rights reserved