Православни ценности - Варна
ГЛАВНА
НОВИНИ
ПРАВОСЛАВНИ БЕСЕДИ
ХРАМ "СВ ПРПМЧК ПРОКОПИЙ ВАРНЕНСКИ"
ЗА КОНТАКТ
Светии
Светини
Духовници
Жертви на атеизма
Манастири
Варненска духовна околия
Шуменска духовна околия
Търговишка духовна околия
Провадийска духовна околия

КАТЕДРАЛЕН ХРАМ-ПАМЕТНИК "УСПЕНИЕ ПРЕСВЯТИЯ БОГОРОДИЦИ"
Св. Успение Богородично           Разположена в самия център на град Варна, днес катедралата "Св. Успение Богородично" е едно от най-известните постройки в града. Молитвен храм за варненци, и в същото време забележителност в маршрутите на туристите, катедралата се е превърнала в един от символите на Варна.
          Историята на тази забележителна черква се крие още в първите години след Освобождението. Православното българско население в града бързо нараствало. За да потвърдят близостта си до руската православна вяра и демонстрират отделянето си от гръцката патриаршия при първото си посещение във Варна княз Дондуков-Корсаков бил поканен от варненските общинари да присъства на тържествената служба в българската черква "Св. Архангел Михаил". Той останал дълбоко разочарован от състоянието на храма и заявил, че градът заслужава представителна черква, която да няма равна в страната. И бил готов да помогне.
          На 9 ноември 1879 г. на свиканата митрополит Симеон църковна община била избрана комисия, която да подготви построяването на нова черква. Първата задача на комисията била да определи мястото, както и да събере средства и снабди строежа със строителен и дървен материал.
Още за Катедралата
ХРАМ "СВЕТА БОГОРОДИЦА ПАНАГИЯ"
Света Богородица Панагия Черквата е градена през 1602 г. В местността Аязмото в клоните на един бряст неизвестен българин открил икона. Неясно е как се е озовала там, но това било чудотворна икона, тъй като не се крепяла на клоните, а висяла във въздуха. Хората се решили да я снемат и занесат във Варна. И сега станало чудо, когато воловете на случайно минаващ турчин, на чиято кола натоварили иконата, отказали да тръгнат. Същото се повторило и с миналия покрай тях грък. Накрая иконата била пренесена от млад българин.
Още за храма
МОРСКИЯТ ХРАМ "СВЕТИ НИКОЛАЙ ЧУДОТВОРЕЦ"
Свети Николай Чудотворец Морският храм "Св. Николай" е построен през 1865 г. Стари хора разказвали, че причината за градежа станал даден обет пред Бога и пред закрилника на моряците св. Николай. При едно от пътуванията на варненския търговец Параскева Николау до Одеса в морето се разразила страхотна буря. Изплашеният търговец обещал, че ако стигнат живи до пристанището, ще вдигне черква и болница в чест на светеца. Запознати твърдят, че в историята на храмовете няма друга черква, построена със средствата на само един човек.
Още за храма
ХРАМ "СВЕТИ АТАНАСИЙ"
Свети Атанасий Храм “Свети Атанасий” е старата митрополитска църква във Варна. В този си вид е построен през 1838 година на мястото на изгорелия две години по-рано древен храм. От него има мраморна плоча, поставена над входната храмова врата с надпис на гръцки: “Старият храм на св. Атанас, който не са го по-напред съборили Марсовите бомби, опожарен на 1836 год. 15 февруари, се е възобновил на 1838 год. 29 август.”
Още за храма
ХРАМ "СВЕТА ПАРАСКЕВА ПЕТКА"
Света Параскева Петка Градежът на черквата "Света Параскева Петка", известна на варненци само като "Света Петка", започва през 1901 г. Още стои камъкът, осветен при първата копка от митрополит Симеон. Завършен през 1906 г. храмът е осветен много по-късно от митрополит Йосиф. Историята не пази спомени за това, откъде са дошли средствата за построяването на храма. Предполага се, че заможни люде са осигурили парите.
Още за храма
ХРАМ "СВЕТИ ЦАР БОРИС"
Свети Цар Борис Храмът "Св. цар Борис" във варненския квартал Аспарухово е построен през 1923 г. Няколко години преди това населението на тогавашния квартал "Сес севмез" се обръща към Варненска и Великопреславска Св. Митрополия с молба да им бъде даден свещеник, който да отслужва различните треби и да откликва на духовните им потребности.
Още за храма
ХРАМ "СВЕТИ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ"
До отварянето на храма "Св. Архангел Михаил", богослужение на славянски език се извършвало само в черквата "Св. великомъченик Георги". На 3 април 1860 г. Иларион Макариополски прогласил в Цариград отделянето на Българската църква от Цариградската патриаршия и тази привилегия била отнета.
Още за храма
ХРАМ "СВЕТА ПАРАСКЕВА"
Света Параскева Малката сграда на храм "Света Параскева" е разположена в района на стара църква. Изграждането на храма е от XVII век, църквата е вторият най-стар Варненски храм. Храм “Св. Параскева” е бил семеен параклис на богато гръцко семейство. Търговецът имал гемия и търгувал с Венеция, Цариград, Кюстенджа.
Още за храма
ХРАМ "СВЕТИ ВЕЛИКОМЪЧЕНИК ДИМИТЪР СОЛУНСКИ"
Свети Димитър Православният храм "Св. Димитър" в квартал "Владислав Варненчик" е строен още когато кварталът бил село Владиславово. Първият опит да се издигне православен храм в селото бил още през 1884 г. Иззиданата само до прозорците сградата била изоставена и така стояла близо 20 години.
Още за храма
ХРАМ "СВЕТИ ПРОРОК ИЛИЯ"
Свети Пророк Илия През 1921 г. семейство Илия и Деспа Трошеви подава заявление в митрополията, че даряват четири декара земя за построяването на православен храм в кв. "Трошево". По това време кварталът бил в края на града и наброявал около 40 хиляди жители. Твърде отдалечен от централната част, жителите му чувствали необходимост от квартална черква.
Още за храма
ХРАМ ""СВЕТО УСПЕНИЕ БОГОРОДИЧНО" - КВАРТАЛ ГАЛАТА
Св. Успение Богородично - Галата Старата църква на Галата се намираше в празното сега пространство между улиците “Княз Воронцов”, “Адмирал Грейг”, “Станчо Димитров” и е свързана с един благороден жест на искрено вярващи в Бога хора и с една легенда или истина, трудно е да се каже.
Още за храма
ХРАМ "СВЕТИ АТАНАСИЙ" - КВАРТАЛ ВИНИЦА
Храм Св. Атанасий - кв. Виница През 1860 г. е съграден храм, посветен на св. Атанасий Велики, архиепископ Александрийски във варненския квартал Виница. Това става ясно и от надписи по иконите в храма. Част от иконите в храма са реставрирани, а посочената на тях година - 1861 г. е вероятно годината, в която Божият дом е завършен, обзаведен и осветен. Селото се е наричало Кестирич (Кестрич), по името на старото римско укрепление, наричано в средните векове Кастрици, което се намира на върха, наричан Хисарлък. Наричало се е Кестрич до 1934 г., след това се е наричало Царево, от 1944 г. се нарича Виница.
Още за храма
ХРАМ "СВ. ВМЧЦА МАРИНА" - МЕСТНОСТ "ПЧЕЛИНА"
Света вмчца Марина Новоизградената църква „Св. вмчца Марина“ се намира на около 4 км северозападно от центъра на град Варна, в местността „Пчелина“. Първа копка е направена на 12 май 2006 г. от блаженопочиналия Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Изграждането на храма започва през същата година в частен имот, предоставен от местния бизнесмен Иван Иванов. Изборът на име за храма не е случаен, защото на около 700 м от него се намира местността „Света Марина“, където са останките на Царския манастир „Света Богородица“.
Още за храма
Храм „Св. Преображение Господне”
1999 г
Храм „Св. Иван Рилски” - Звездица
1925 г
Параклис „Свето Благовещение"
1996 г
Параклис „Св. Пророк Илия" - Боровец
2001 г
Параклис „Св. Св. Константин и Елена" - Владиславово
Параклис „Св. Св. Козма и Дамян" - Галата
2002 г
Параклис „Св. Архангел Михаил" - Аерогара Варна
Параклис „Св. Архангел Михаил" - Гробищен парк "Тополи"
Параклис „Св. Рожд. на Св. Йоан Кръстител" - Златни пясъци
2000 г
Параклис „Св. Рождество Богородично" - АГ болница
2003 г
Параклис „Св. Вмчк. Димитър" - Градски затвор
1998 г
Използването на материали от тази страница е разрешено при коректно посочване на първоизточника
© 2004 - 2018 "Православни ценности" All rights reserved